Palma

Olomoucké syrečky | Nátierkopédia

Olomoucké syrečky

Zdroj: http://sk.wikipedia.org/wiki/Olomouck%C3%A9_syre%C4%8Dky

Olomoucké syrečky alebo Olomoucké tvarôžky sú druhom mäkkého zrejúceho syra.
Vyrábajú sa v Lošticiach v Olomouckom kraji a vyznačujú sa silnou vôňou až zápachom a žltou farbou. Syrečky sú jediným českým syrom s výraznou, prenikavou chuťou, ktorá je závislá od stupňa prezretia a môže sa pohybovať v rozmedzí od jemnej až po zreteľne výraznú, a tvoria neodmysliteľnú časť českej kuchyne.
Syrečky sa vyrábajú z nesyreného, kyslého tvarohu a okrem soli sa nepoužívajú žiadne konzervačné látky.
Olomoucké syrečky sú vďaka veľmi nízkemu obsahu tuku (okolo 1%) vhodné pre dietetickú stravu.

Najstaršie overené zmienky o výrobe tvarôžkov pochádzajú z 16. storočia, pričom už vtedy pravdepodobne predstavovali vtedajšie bežné jedlo. V priebehu storočí si zachovali pevné miesto na jedálničku (nechýbali ani na stole Rudolfa II.). Pôvodne boli vyrábané podomácky v obciach pri Olomouci až do 19. storočia sa nazývali selské syrečky. Olomoucké sa im začalo hovoriť, pretože sa predávali na Olomouckých trhoch. Potom sa hlavná časť výroby presunula do Loštíc. Tunajšia produkcia je spojená s Josefom Wesselsom a ešte viac s jeho synom Aloisom, ktorý po roku 1892 prevzal manufaktúru a premenil ju na továreň. Rodina Wesselovcov sa postupom času stala najväčším výrobcom syrečkov a časom vytlačila miestnu konkurenciu a stala sa najväčším producentom v Česku. Alois Wessel dal ako veno svojím dcéram továrne. Každá mala svoju. Jedna mala iniciály A.W a duhá J.D. po zaťovi Jaroslavovi Dubskom. Neskôr si vzájomne konkurovali.
Pridal/a: fivana { 22.07.2013 }
Informácie uvedené v nátierkopédii nie sú overené našim expertným výskumným DELAcréme laboratóriom a preto nemusia byť pravdivé :-)

Diskusia k článku:

Rady z nátierkopédie:

Tuky v detskej výžive

Tuky v detskej výžive

{ 10.02.2013 }
Pridal/a: VETO
Syr Gouda

Syr Gouda

{ 13.07.2013 }
Pridal/a: fivana