Palma

Mrazenie zeleniny a ovocia | Nátierkopédia

Mrazenie zeleniny a ovocia

Mrazenie zeleniny a ovocia

Zdroj: http://urobsisam.topky.sk/zahrada/uzitkova-zahrada/mrazenie-a-susenie-zeleniny-323.html

Zeleninu na zmrazovanie pripravujeme tak ako pred varením – očistíme ju a pokrájame. Pred zmrazovaním sa odporúča blanšírovať.

Robíme to tak, že zeleninu ponoríme na niekoľko minút do vriacej vody, aby si zachovala farbu a chuť. Blanšírujeme špenát (1 až 2 min.), zelený hrášok a fazuľku (2 až 3 min.), koreňovú zeleninu, ružičkový kel (3 až 4 min.), papriku (2 až 4 min.), kukuricu (7 až 8 min.). Rajčiaky, uhorky, tekvicu, zelené vňate a bylinky neblanšírujeme. Po prevarení zeleninu okamžite ochladíme, zabalíme do vrecúšok, uzatvoríme, označíme a vložíme do mrazničky. Uskladňovacia teplota by nemala klesnúť pod –18 °C.

Ako dlho zmrazujeme
Zmrazujeme pri teplote v mrazničkách –25 až –30 °C. Čas mrazenia závisí od veľkosti balíčka, čím je väčší, tým dlhšie trvá mrazenie, maximálne však 24 hodín. Na mrazenie používame obaly, ktoré zabraňujú vysychaniu, vhodné sú polyetylénové vrecúška a fólie, nádobky z hliníkovej fólie, polyetylénu alebo z laminátových materiálov. Po zmrazení ovocie a zeleninu v mrazničke uložíme skladnejšie a prehľadne. Nezabudnite si ovocie a zeleninu označiť, aj dátum zmrazenia. Vrecúško so zmrazenou potravinou spolu s názvom vložíme do ďalšieho PE vrecka, aby lístok neprevlhol. Zmrazené ovocie a zeleninu rozmrazujeme pri izbovej teplote. Po rozmrazení potraviny nikdy opakovane nezmrazujeme!

 

Pridal/a: VETO { 10.02.2013 }
Informácie uvedené v nátierkopédii nie sú overené našim expertným výskumným DELAcréme laboratóriom a preto nemusia byť pravdivé :-)

Diskusia k článku:

Rady z nátierkopédie:

Cesnak

Cesnak

{ 10.02.2013 }
Pridal/a: VETO
Cibuľa ako liek

Cibuľa ako liek

{ 10.02.2013 }
Pridal/a: VETO
Krájanie cibule

Krájanie cibule

{ 10.02.2013 }
Pridal/a: VETO